E.E.E. Users

Webdesign E.E.E. Users

Welke soorten netwerkkabels bestaan er allemaal?

Netwerkkabels zijn kabels waarvan wordt gezegd dat we ze tegenwoordig eigenlijk heel wat minder vaak gebruiken in vergelijking met vroeger. Dat is natuurlijk het gevolg van de komst van het draadloos internet. Dit gezegd hebbende kan er in de praktijk tevens worden vastgesteld dat dergelijke kabels nog steeds absoluut onmisbaar zijn. Dit geldt niet in het minst voor het aansluiten van verschillende soorten van bedrijfsapparatuur. Ondanks het feit dat draadloos internet natuurlijk zeer handig kan zijn moet het gezegd dat ze lang niet voor iedereen de perfecte oplossing betekent, integendeel. Moet jij dus omwille van die reden ook één of meerdere netwerkkabels aanschaffen? Dan zal de informatie hieronder op deze pagina je daar ongetwijfeld bij kunnen helpen.

Welke verschillende soorten kabels bestaan er?

Wanneer je informatie opzoekt over netwerkkabels is de kans ontzettend groot dat je vaak de benaming UTP kabels voorbij zal zien komen. Voor beide type kabels geldt dan ook dat ze zeer vaak in één adem met elkaar worden vernoemd. In principe is dit echter niet helemaal correct. Voor een UTP kabel geldt dan ook in de praktijk dat ze een bepaald type netwerkkabel is waarvan de zogenaamde aderparen niet extra zijn afgeschermd. Bij het aanschaffen van een dergelijke kabel moet je er rekening mee houden dat er sprake is van maar liefst zes verschillende soorten afschermingen waar een keuze uit kan worden gemaakt. In ieder geval is het daarbij van absoluut groot belang om ervoor te zorgen dat de kabel op een afdoende wijze kan worden beschermd.

Voor UTP netwerkkabels geldt dus dat de kabels niet zijn beschermd. Wel is het mogelijk dat ervoor wordt gekozen om de zogenaamde kabelmantel te beschermen met behulp van een bepaalde folie. Daarnaast is het ook mogelijk dat ervoor werd gekozen om de mantel te beschermen met behulp van een extra sterke, gevlochten folielaag. Voor FTP kabels geldt dat dit toch even wat anders is. Voor dergelijke kabels geldt immers dat de aderparen wel zijn beschermd en dat door middel van een speciale folielaag. Bovendien is het eveneens mogelijk dat de mantel wordt beschermd met folie of met behulp van een extra laag van gevlochten folie.

Waar rekening mee houden bij netwerkkabels kopen?

Als je netwerkkabels gaat kopen bij Patchkastwinkel.nl zijn er verschillende zaken waar je eigenlijk absoluut de nodige aandacht aan dient te besteden. Allereerst zal je jezelf de vraag moeten stellen hoe je de kabels in kwestie precies gaat gebruiken. Wat dat betreft dien je vooral te kijken naar de mogelijke andere kabels die in de buurt gelegen zullen zijn. Is er sprake van veel omliggende kabels? Dan zal je er rekening mee willen houden dat er een betere afscherming zal zijn vereist dan wanneer de kabel bijvoorbeeld rechtstreeks van je computer naar een wandcontactdoos of een switch loopt.

Hou bovendien bij het kopen van een netwerkkabel ook altijd rekening met de vereiste lengte. Het komt in de praktijk niet zelden voor dat mensen er bij het aansluiten van deze kabels achter komen dat ze over onvoldoende lengte beschikken. Dat kan uiteraard zeer vervelende gevolgen hebben. Probeer daarom altijd in de praktijk de vereiste lengte optimaal in te schatten.