E.E.E. Users

Webdesign E.E.E. Users

Controllersfunctie voor een bedrijf

De controller functie in bedrijven is meestal gerelateerd aan het gebied van financiën. Controllers zijn belast met het ondersteunen van de voorbereiding en het toezicht op de belangrijkste operaties met betrekking tot budgetten, financiële rapportage, salarisadministratie en nog veel meer. Je zou kunnen zeggen dat een financieel controleur een beetje de hoofdaccountant van een bedrijf is. Maar er is een enorm verschil tussen deze twee functies, aangezien accountants zich meestal meer op details richten. Een financieel controller zal een breder en veel ingewikkelder veld hebben dat ze moeten beheren. Dat is altijd de reden waarom voordat je een financieel controller kunt worden, je een aanzienlijk bedrag aan opleidingsniveau en werkervaring moet hebben. Je werkervaring zal ook gebaseerd moeten zijn op tal van functies, wat betekent dat je banen moet doorlopen zoals van accountant tot assistent-controller.

Verdient de functie van financieel controleur veel geld?

Financieel controller zijn zou betekenen dat je aanzienlijk meer verdient dan het minimum- en gemiddelde salaris van de meeste professionele banen. Een financieel controller heeft een startsalaris tussen de 3.500-5.500 euro per maand. Het hangt natuurlijk nog steeds af van het type en het niveau van het bedrijf waar je solliciteert. Maar dat bedrag is nog maar het begin en het is al meer dan het gemiddelde salaris. Je hebt nog steeds verschillende voordelen, zoals promoties en bonussen die je salaris per maand verder kunnen verhogen. Bedrijven betalen veel geld aan financial controllers omdat ze een zeer belangrijke functie vervullen. Niet iedereen zal hetzelfde opleidingsniveau en dezelfde werkervaring op het gebied van finance hebben als financial controllers. Als je genoeg tijd en moeite hebt geïnvesteerd, kun je zelfs van financial controller naar CFO gaan.

Hoe moeilijk is het proces om financieel controleur te worden?

Zoals eerder vermeld, brengt het worden van een financieel controller veel langdurige processen met zich mee. Je kunt wel zeggen dat het lastig is aangezien een afgeronde HBO/WO opleiding één van de vele eisen is voor een financial controller. Bij de meeste bedrijven moet je ook 5 jaar of meer ervaring hebben in een soortgelijk vakgebied. Afgezien daarvan moet je ook specifieke eigenschappen en kenmerken hooghouden die goed passen bij de taken van een financieel controller. Je opleidingsniveau en werkervaring alleen zijn niet voldoende voor deze functie. Je zult in veel van de kritische aspecten van een bedrijf zeer besluitvaardig, proactief, communicatief en resultaatgericht moeten zijn.

Commandoketen van financiële controllers

Een financieel controleur zal gewoonlijk een of twee assistent-controleurs onder zich hebben. Ze zullen samenwerken met verschillende bedrijfsafdelingen zoals boekhouding en auditing. Vervolgens rapporteert de financieel controleur aan de CFO. Hoewel in sommige gevallen de financieel controleur en de CFO zelfs dezelfde persoon kunnen zijn. Om een ​​effectief onderdeel van deze structuur te kunnen zijn, moeten financiële controleurs deskundig zijn op het gebied van boekhouding.